Als je een verre reis gaat maken, is de kans groot dat je in een andere tijdszone dan de Nederlandse terecht komt. Dat zorgt in eerste instantie voor een jetlag, maar ook als je daar overheen bent, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het is handig om van te voren uit te zoeken hoeveel vroeger of later het is op je bestemming. Een heel handige site hiervoor is deze site. Door op het land te klikken waar je heen gaat, zie je direct het tijdverschil met Nederland.
Globaal gezien is het in de Amerika's zes tot negen uur vroeger dan in Nederland, terwijl het in Azië enkele uren later is. Ga je nog oostelijker, richting Nieuw-Zeeland, dan kan het verschil oplopen tot wel twaalf uur. Omdat veel landen geen verschil tussen zomer- en wintertijd kennen, is het tijdverschil niet in alle seizoenen even groot.
Bedenk je verder goed dat in sommige grote landen ook binnenlandse verschillen bestaan. Australië heeft bijvoorbeeld drie verschillende tijdszones. In Sydney en Melbourne is het tijdens onze zomertijd negen uur later dan in Nederland (in de winter tien uur), in Darwin 7,5 uur (in de winter 8,5 uur) en in Perth zeven uur (in de winter acht). Als je in zo'n groot land rond gaat reizen, is het daarom aan te raden om te informeren naar de grenzen van iedere tijdzone. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld een bus mist omdat die een uur eerder vertrok dan jij dacht.
Als je tijdens je reis naar het thuisfront wilt bellen, is het goed je vantevoren te bedenken hoe laat het in Nederland is. Je wilt je moeder immers niet uit haar bed bellen. Om dat te voorkomen kun je een vast tijdstip afspreken om te bellen. Ben je bijvoorbeeld in Sydney (waar het in onze wintertijd dus tien uur later is dan in Nederland) dan is het misschien handig dat je moeder (of iemand anders) belt als ze aan het ontbijt zit. Goede kans dat jij rond die tijd aan het avondeten begint te denken, waardoor jullie allebei even de tijd hebben om rustig bij te kletsen.
Een ander zeer geschikt tijdstip in dit voorbeeld is het einde van de (Nederlandse) dag. Dan is het in Australië alweer ochtend. Een leuke afsluiting van de dag voor je moeder en een fijn begin van de dag voor jou. Houd er wel rekening mee dat jullie in dit geval op verschillende dagen leven. Als je afspreekt op woensdagavond te bellen, dan bel je dus op donderdagochtend vanuit Australië en niet op woensdagochtend.
Sowieso is het aan te raden om van tevoren af te spreken wie wie belt. Dat voorkomt verwarring én het kan in de kosten schelen. Het is in de meeste landen goedkoper om 's avonds naar het buitenland te bellen. Als je dus afspreekt om 's avonds met Nederland te bellen, is het meestal voordeliger als jij zelf belt. In de Australische ochtend kun je je beter laten bellen, want dan is het in Nederland avond en dus goedkoper. Een en ander hangt natuurlijk ook af van de tarieven die providers, hotels of belwinkels berekenen.
Lees verder: Fotografie en film
© 2024 ReisMee.nl