ReisMee
Deel je avontuur!

Problemen op reis

Vliegangst – Veel mensen zijn in meer of minder mate bang voor vliegen. Lees hier wat je daar aan kunt doen. Je kunt daar ook terugvinden hoe je de effecten van een jetlag zo beperkt mogelijk houdt.

Bagage kwijt – Eén van de vervelendste problemen die je onderweg kunt hebben, is dat je je bagage kwijt raakt. Als je bent bestolen, moet je daar altijd aangifte van doen. Het bewijs daarvan heb je nodig om bij je verzekeringsmaatschappij de schade te kunnen claimen. In sommige landen is de politie helaas behoorlijk corrupt en loop je het gevaar afgeperst te worden (ze kunnen je bijvoorbeeld laten betalen voor de aangifte). In dat geval moet je je afvragen of de waarde van de gestolen goederen opweegt tegen de moeite die je moet doen om ze vergoed te krijgen.

Op het vliegveld – Ergenis nummer één op het vliegveld is natuurlijk er achter komen dat je bagage niet met je mee is gevlogen. Op ieder vliegveld is een balie waar je je bagage als vermist kan opgeven. Vaak geef je dan het adres van je eerste ho(s)tel op, zodat je koffer of backpack kan worden nabezorgd als ze hem nog vinden. In de tussentijd moet je je behelpen. Je kunt direct nieuwe spullen kopen, maar daar krijg je misschien spijt van als je koffer na twee dagen alsnog opduikt. Mocht je bagage definitief verdwenen zijn, dan draait de luchtvaartmaatschappij in de meeste gevallen op voor de schade.

Paspoort verloren of gestolen – Naast je bagage, kun je natuurlijk ook je paspoort kwijtraken. Wat je in dat geval moet doen, lees je hier (link Alles over Visa). Als je vliegtickets of andere reisdocumenten kwijt raakt, neem je contact op met het betreffende bedrijf. Wanneer je je creditcard, pinpas of traveller cheques (ja, ze bestaan nog) verliest, neem je zo snel mogelijk contact op met je bank. Zij kunnen je creditcard of pinpas blokkeren en je misschien helpen om toch aan geld te komen. Traveller cheques kunnen vaak eenvoudig vervangen worden.

Slachtoffer van een misdrijf – Ben je slachtoffer van mishandeling of zelfs verkrachting? Licht dan direct de politie in en laat een rapport opmaken. Hiermee kun je bij je verzekeringsmaatschappij wellicht gecompenseerd worden en natuurlijk vergroot je de kans dat de dader gepakt wordt. Bij verkrachting kun je ook de ambassade inlichten, zij kunnen je in contact brengen met een arts. Als je zelf verdacht wordt van een misdrijf, doe er goed aan om niets te zeggen tot je met de Nederlandse ambassade hebt gesproken. Die kan rechtsbijstand voor je regelen.

Een ongeluk of ernstige ziekte – Wanneer je een ernstig ongeluk krijgt, licht je direct je verzekeringsmaatschappij in. Zij kunnen er voor zorgen dat je de juiste medische behandeling krijgt. Zorg zelf dat je de relevante gegevens (klantnummer en het liefst een pasje van de betreffende verzekeraar) bij je hebt als je op reis gaat. Noteer ook altijd wat relevante medische gegevens, zoals je bloedgroep, eventuele allergieën en medicijngebruik.

Negatief reisadvies – Als je naar een land reist waar een negatief reisadvies geldt, kun je je vaak niet verzekeren. Maar wat te doen als je al op reis bent en er wordt dan pas een negatief reisadvies afgegeven? Wanneer je verzekert bent, vervalt deze vaak op het moment dat er een negatief advies gaat gelden. Je moet dan dus zelf beslissen of je (op eigen risico) wilt blijven of dat je het land verlaat.

Heimwee – Als je snel last hebt van heimwee, is het goed om wat spulletjes en foto's van thuis mee te nemen als je op reis gaat. Ook kun je afspreken om je ouders of vrienden op vaste tijden te bellen, zodat je iets hebt om naar uit te kijken als je er erg veel last van hebt. Maar het is net zo belangrijk om ook op je bestemming met mensen om te gaan. Als je alleen maar bezig bent met thuis, kun je natuurlijk net zo goed niet weg gaan.

Terug vanwege thuissituatie – Je moet er niet aan denken, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er een familielid of goede vriend overlijdt terwijl je op reis bent. Als je er voor kiest om direct terug te vliegen naar Nederland, ligt het aan de situatie of je (extra) ticket vergoed wordt. De meeste verzekeringsmaatschappijen betalen alleen als het om een familielid in de eerste graad gaat. Dat zijn je ouders, grootouders, broers of zussen. En dan nog alleen als ze niet al ernstig ziek waren toen je vertrok.

Lees verder: Reisgadgets

Reisloket

Actueel

Is jouw reis weblog nog vrij?

© 2024 ReisMee.nl