ReisMee
Deel je avontuur!

Vliegen

Het vliegtuig is veruit het populairste vervoermiddel voor wie een verre reis maakt. Dat is niet zo gek, want vliegen is snel, efficiënt en erg veilig. Een nadeel is natuurlijk dat je weinig of niets meekrijgt van de landen waar je over heen vliegt. Bovendien is vliegen erg slecht voor het milieu. We adviseren je daarom om alleen het vliegtuig te nemen als je echt grote afstanden moet overbruggen. Op deze pagina vertellen we je hoe je zo goedkoop en comfortabel mogelijk naar je bestemming zweeft.

Een (goedkope) vlucht boeken

Er zijn tegenwoordig talloze manieren om een vlucht te boeken. Het meest logische is om dat via internet te doen. Je kunt bijvoorbeeld rechtstreeks op de site van een vliegtuigmaatschappij je tickets kopen. Dan weet je helaas niet of het ook goedkoper had gekund. Het loont meestal zeer om een vergelijkende website zoals www.vliegwinkel.nl of www.expedia.nl te raadplegen. Als je je bestemming en voorkeursdata opgeeft, krijg je een overzicht van alle beschikbare vluchten met de prijs erbij. Zo zie je direct welke de goedkoopste is, maar ook welke vluchten rechtstreeks naar jouw bestemming gaan en bij welke maatschappijen je onderweg moet overstappen.

Vluchten van low-budget maatschappijen als Ryanair en Easyjet worden vaak niet meegenomen door de zoekmachines van de genoemde vergelijkingssites. Vlieg je dus naar een bestemming die door één van deze maatschappijen wordt aangedaan, dan moet je hun websites apart checken. Voor veel meer informatie over het boeken van een goedkope vlucht, kijk je op Hoe boek ik een goedkope vlucht?

Zorg ervoor dat je je paspoort bij de hand hebt als je een vlucht boekt. Je moet je naam exact zo opgeven als daarin vermeld en soms (vooral bij verre vluchten) wordt ook je paspoortnummer gevraagd. Tijdens het boeken kun je soms al een stoel selecteren, wat handig is als je graag bij het raam of aan het gangpad zit. Let er wel op dat dit soms extra kosten met zich meebrengt. Sowieso berekenen steeds meer maatschappijen extra kosten voor allerlei diensten die vroeger in de ticketprijs begrepen waren. Hierbij moet je vooral denken aan het inchecken van een koffer. Let dus goed op, want de totaalprijs kan daardoor hoger uitvallen dan je verwacht.

De wereld rond

Ga je op wereldreis en denk je daarom veel te moeten vliegen? Dan bieden diverse maatschappijen en allianties zogenaamde "Round the World"-tickets aan. Daarmee kun je meerdere vluchten over diverse continenten maken. Soms zijn er ook een aantal binnenlandse vluchten in de prijs begrepen. Voor meer informatie over deze tickets, kijk je op rond-de-wereld tickets.

Op het vliegveld

Je bent er helemaal klaar voor. Je reis staat op het punt te beginnen. Nu alleen nog even in het vliegtuig zien te komen. In de meeste gevallen zul je je tickets via internet boeken, waardoor je alleen je boekingsnummer en paspoort nodig hebt bij de incheckbalie. Desalniettemin is het verstandig om een printje te maken van je boekingen, in sommige landen kan de douane namelijk om je reispapieren vragen.

Zorg ervoor dat je ongeveer 2 uur (bij Europese vluchten) tot 3 uur (bij vluchten buiten Europa) voor vertrek op het vliegveld bent. De belangrijkste tip is echter om je paspoort niet te vergeten. Dat klinkt als een dooddoener, maar je zult de eerste niet zijn die de hele reis tot in de puntjes heeft geregeld om uiteindelijk zijn paspoort op de keukentafel te laten liggen.

Bagage – Zoals hierboven al vermeld, berekenen steeds meer vliegtuigmaatschappijen extra kosten als je bagage in wilt checken. Het is goed om daar vantevoren op te letten. Ook belangrijk is dat je weet wat de regels zijn met betrekking tot overgewicht. Op de meeste vluchten mag je 20 kg aan bagage meenemen. Voor iedere kilo daarboven moet je bijbetalen en dat kan al snel oplopen tot honderden euro's.

Als je met een backpack reist, zorg er dan voor dat hij goed in plastic is gewikkeld zodat er niets uitsteekt. Dit kun je eventueel ook op het vliegveld nog laten doen. Vaak is dat zelfs verplicht omdat je backpack anders kan blijven steken in het transportsysteem.

Veiligheid – De regels en controles met betrekking tot veiligheid worden steeds strenger. Je kunt er op rekenen dat je uitgebreid gefouilleerd wordt en zoals het er nu naar uit ziet, gaan straks alle passagiers door een zogenaamde bodyscan. Dit is een apparaat dat door je kleren heen kan kijken en zo 'ziet' (er komt geen menselijke douanier aan te pas) of je verboden artikelen op je lichaam draagt. Dat is niet leuk, maar je kunt er weinig aan doen.

Zorg dat je op de hoogte bent van de laatste regels. Vloeistoffen (zoals gels of contactlensvloeistoffen) mogen alleen mee in je handbagage als je ze in een doorzichtige, afsluitbare zak van 1 liter stopt, die verkrijgbaar zijn op het vliegveld. Grote verpakkingen kun je daarom beter in je koffer stoppen. Alle regels over handbagage vind je op de website van Schiphol.

In het vliegtuig

Sommige mensen vinden vliegen het leukste dat er is, voor anderen is het een noodzakelijk kwaad. Als je echt bang bent om te vliegen, zijn er speciale cursussen die je daar van af kunnen helpen. Als je gewoon wat kriebels voelt, kan het nuttig zijn om je bekend te maken met hoe een vliegtuig werkt. Veel mensen vinden het minder eng om te vliegen als ze eenmaal weten hoe zo'n ding in de lucht blijft. Wees op tijd op het vliegveld, zodat je je niet hoeft te haasten, want dat vergroot de spanning. En als je claustrofobisch bent, vraag dan om een stoel bij het gangpad, dan weet je dat je direct op kunt staan, mocht je die behoefte voelen. Blijf verder goed ademen, zet wat relaxte muziek op je mp3-speler en drink van tevoren geen alcohol of cafeïne.

Vliegen is een aanslag op je lichaam. Veel reizigers worden verkouden nadat ze een (lange) vlucht hebben gemaakt. Hier zijn verschillende verklaringen voor. De vochtigheidsgraad in vliegtuigen is extreem laag, waardoor keel en neus snel uitdrogen. Je kunt je hiertegen wapenen door veel water te drinken (geen koffie of alcohol, want daar droog je alleen maar meer van uit!) tijdens de vlucht.

Daarnaast zit je natuurlijk met veel mensen in een erg krappe ruimte waarin de lucht ook nog eens constant rondgepompt wordt. Een vliegtuig is een poel van bacteriën. Let daarom op de hygiëne. Was regelmatig je handen (bijvoorbeeld met speciale gel waarvoor je geen water nodig hebt) en slik eventueel extra vitaminen om je weerstand optimaal te houden. Loop op langere vluchten af en toe een stukje door het vliegtuig, zodat het bloed goed door je lichaam blijft stromen. Alles wat helpt om je lichaam in goede conditie te houden, vergroot de kans dat je een verkoudheid vermijdt.

Als je snel last hebt van je oren bij het stijgen of landen, kun je speciale oordopjes kopen die de luchtdruk gelijk houdt. Heb je die niet bij je? Vraag de stewardess dan om twee plastic bekertjes en zet die tegen je oren. Het ziet er misschien wat belachelijk uit, maar het helpt wel.

Lees verder: Rond-de-wereld tickets

Reisloket

Actueel

Is jouw reis weblog nog vrij?

© 2024 ReisMee.nl