ReisMee
Deel je avontuur!

Transport per auto

Wil je absolute vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer je wilt? Dan is er voor jou maar één vervoermiddel: de auto. In sommige landen is het zelfs de enige manier om een beetje normaal rond te reizen. Allereerst moet je je bedenken wat voor auto je wilt. De goedkoopste of een beetje meer comfort? Automaat of schakelbak? En met hoeveel personen ga je rijden? Als je je keuze hebt gemaakt is het tijd om rond te shoppen bij de verschillende verhuurbedrijven.

Een auto huren

De grote autoverhuurbedrijven (zoals Avis en Hertz) vind je over de hele wereld. Ze hebben concurrerende tarieven en bieden vaak een goede service als je met pech vast komt te staan. Lokale bedrijven zijn echter vaak goedkoper, zeker als je voor langere tijd een auto wilt huren. Vraag altijd om de algemene voorwaarden om er achter te komen welke service deze bedrijven bieden.

Voordelig auto huren – Er zijn verschillende manieren om korting te krijgen. Vooraf kun je op internet speuren naar acties of coupons waarmee je 5 tot 20% kunt besparen. Deze acties gelden vaak alleen voor bepaalde landen en/of periodes, dus kijk goed of je er wel voor in aanmerking komt. De grote internationale autoverhuurders hebben vaak samenwerkingsverbanden met bepaalde creditcards of luchtvaartmaatschappijen. Heb je zo'n creditcard of ben je frequent flyer bij zo'n maatschappij dan krijg je vaak ook wat korting. Sowieso is het trouwens bijna altijd goedkoper om je huurauto vooraf te regelen.

Hou je aan de regels – Of je nu online, per telefoon of ter plekke een auto huurt, stel je zelf altijd op de hoogte van de regels. Krijg je een boete als je plannen veranderen en je de auto toch niet ophaalt? Hoe lang houden ze de auto voor je vast als je vlucht bijvoorbeeld vertraagd is? Mag alleen jij (degene die boekt) rijden of ook je vrienden? Hoe oud moet een bestuurder minimaal zijn? En hoe zit het eigenlijk met verzekeringen? Ook niet onbelangrijk: kun je de auto op een andere plek weer inleveren? En wat kost dat? Ook als je de auto eerder besluit in te leveren, betaal je merkwaardig genoeg vaak meer.

Een auto huren is meestal niet goedkoop – Advertentietarieven komen zelden overeen met de uiteindelijke kosten. Er zijn allerlei brandstoftoeslagen en je betaalt sowieso meer als je een auto op het vliegveld wilt huren. Het kan daarom voordeliger zijn om in een stad een auto te huren. Daarmee bespaar je wellicht ook een dag huur als je de auto de eerste dag verder niet nodig hebt. Hoe dan ook: let op de kleine lettertjes, want een auto huren is bijna altijd duurder dan je denkt.

Controleer op schade – Als je de autosleutels eenmaal overhandigd krijgt, zijn er twee dingen belangrijk: als eerste check je of je nergens beschadigingen ziet. Als dat wel het geval is, moet daar rapport van worden gemaakt in de huurovereenkomst. Doe je dat niet, dan kan de verhuurder achteraf zeggen dat jij de beschadiging veroorzaakt hebt en moet je herstelkosten betalen. Alles in orde? Zorg dan dat je helemaal doorhebt hoe de auto werkt voordat je instapt. Het zou lullig zijn als je onderweg een bepaald knopje niet kunt vinden...

De auto inleveren – Bij het inleveren check je natuurlijk of je al je spullen uit de auto hebt gehaald. Afhankelijk van hoe je voor de benzine betaalt (tank je op eigen kosten of krijg je een pasje mee waarmee je onbeperkt kunt tanken en betaal je achteraf?) moet je wellicht eerst nog langs de pomp.

Zelf auto rijden in het buitenland

Het is een genot en luxe om zelf auto te rijden in het buitenland. Om dat zo te houden zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. De eerste is natuurlijk: zorg dat je goed uitgerust bent. Als je net een vlucht van tien uur achter de rug hebt, ben je niet helemaal fris meer. Zeker niet als je een jetlag hebt. Ga dan dus liever pas de volgende dag op pad. Wees voorzichtig met koffie en andere dranken met cafeïne. Het lijkt misschien of ze je wakker houden, maar zodra dat effect is uitgewerkt verdwijnt die energie razendsnel en dat kan levensgevaarlijk zijn. Alcohol is vanzelfsprekend helemaal uit den boze.

Fit achter het stuur – Ook tijdens de rit is het van belang dat je fit blijft. Het is ideaal als met twee of meer mensen rijdt, zodat je kunt wisselen en voldoende rust pakt. Is dat niet mogelijk, stop dan zeker om de paar uur om een frisse neus te halen en je benen te strekken. Zet muziek op en doe een raam open zodat de kans dat je wegzakt zo klein mogelijk is. Merk je dat je moe wordt? Hou het dan voor gezien en rijd de volgende dag weer verder. Het voordeel van een auto is dat je desnoods op de achterbank kunt slapen als je geen ho(s)tel tegenkomt.

Verkeersregels in het buitenland – De verkeersregels kunnen in het buitenland behoorlijk afwijken van wat je gewend bent. Stel jezelf dus op de hoogte en luister naar lokale radiostations om er achter te komen of er ergens files, wegversperringen of omleidingen zijn. GPS is fijn, maar neem ook altijd een gewone kaart mee voor het geval de techniek je in de steek laat. Houd ook het weer goed in de gaten. Midden in een storm terecht komen op wegen die je niet goed kent, is niet fijn. Als je mobiel wilt bellen doe je dat natuurlijk hands-free.

Nog een paar open deuren die veel mensen desalniettemin weleens vergeten: doe altijd je gordel om, ook op lange stukken weg waar je soms minutenlang niemand tegenkomt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en bovendien kunnen de boetes aardig oplopen als je gesnapt wordt. Ga verder op tijd naar de benzinepomp. Misschien kom je in een gebied terecht waar ze dun gezaaid zijn en je wilt niet zonder benzine komen te staan in the middle of nowhere.

Een auto kopen

In Australië, Nieuw-Zeeland en andere populaire backpack-bestemmingen bestaat een vaak levendige autohandel. In hostels en op andere plekken waar veel backpackers komen vind je de advertenties. Het is dan ook erg leuk om je eigen auto te hebben tijdens je reis. Je hoeft je niet te druk te maken over rommel in de wagen, je hoeft hem niet op een vaste plek in te leveren en het kan zelfs goedkoper zijn. Het kopen van een auto is duur, maar aan het eind van je trip kun je hem (als je een beetje een goede onderhandelaar bent) met weinig verlies weer doorverkopen aan andere backpackers. Er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten.

Wat voor auto zoek je? – Je bent afhankelijk van welke auto's er worden aangeboden, maar het is goed om je van tevoren te bedenken wat voor soort wagen je wilt hebben en wat je daar aan uit wilt geven. Wil je gewoon een klein autootje waar je me rond kunt tuffen of een busje of zelfs camper waar je ook in kunt slapen?

Auto kopen? Altijd onderhandelen! – Als je eenmaal een auto hebt gevonden die aan je wensen voldoet, wil de verkopende partij natuurlijk de hoofdprijs hebben. Onderhandelen is geen optie, het is een noodzaak. Voordat je echter een bod uitbrengt, moet je de auto inspecteren. Kijk niet alleen naar de buiten- en binnenkant, maar ook onder de motorkap en zelfs onder de wagen. Let goed op of je vochtige plekken ziet of druppende olie, want dan is er iets goed mis en kun je beter verder kijken. Vraag altijd om een proefrit zodat je kunt ervaren hoe de auto rijdt.

De koop bijna rond? – Als alles in orde lijkt, moet je nog checken of de auto niet gestolen is en of er nog boetes uitstaan op het kenteken (die neem je namelijk over bij aankoop). Wanneer ook dat dat niet het geval is, is het tijd om de overschrijvingspapieren te tekenen. Vergeet niet om de (lokale variant van) de wegenbelasting en verzekering goed te regelen.

Geniet van je vrijheid! Omdat je waarschijnlijk een oude auto zult rijden, is het goed om dagelijks de olie en de bandenspanning te controleren. Vergeet verder niet om de koelvloeistof regelmatig bij te vullen, anders loop je het risico dat je de motor opblaast.

Lees verder: Inpakken

Reisloket

Actueel

Is jouw reis weblog nog vrij?

© 2024 ReisMee.nl