ReisMee
Deel je avontuur!

Contact met het thuisfront

Als je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt is het fijn om af en toe contact te hebben met het thuisfront. Je kunt je ervaringen delen en je blijft op de hoogte van wat er zich allemaal in Nederland afspeelt. De kans op heimwee is minder groot en mocht er iets gebeuren tijdens je reis dan kun je de 'achterblijvers' snel inlichten of vice versa! Als je wil kun je de mensen thuis in woord en beeld laten meegenieten van al je belevenissen. Welke communicatiemogelijkheden je zelf het beste kunt gebruiken hangt af van wie je wilt bereiken en wat je zoal wilt vertellen of laten zien. We zetten alle mogelijkheden voor je op een rij.

Post versturen of ontvangen – In dit digitale tijdperk voelt het ontvangen van een kaartje uit een ver oord bijna nostalgisch. En dat is precies wat het zo leuk maakt! Een ansichtkaart of een brief is vooral een leuke en tastbare herinnering voor de mensen thuis. Zo leven ze toch een beetje extra met je mee. Postkantoren vind je overal waar mensen wonen dus veel moeite hoeft het ook niet te kosten. Post ontvangen kan wel iets moeilijker zijn. Als je voor voor een langere periode op één lokatie blijft dan kun je het naar je hotel, camping of gastgezin laten sturen. Ben je constant onderweg, dan kun je het naar een postkantoor dat op je route ligt laten sturen. Je moet dan natuurlijk wel zeker weten dat je er ook daadwerkelijk rond een bepaald tijdstip zal zijn. Bij de Poste Restante-balie kun je vervolgens je post ophalen. Probeer de post niet langer dan een maand restante te laten liggen, want dan is de kans groot dat het teruggestuurd wordt of zoek raakt. Zeg tegen je familie en vrienden thuis dat ze de brieven adresseren zoals in dit voorbeeld:

VOORNAAM ACHTERNAAM
POSTE RESTANTE
MAIN POST OFFICE
NAAM VAN STAD
NAAM VAN LAND

De achternaam laten onderstrepen is een goed idee, dan weet de postbeambte in welk postvak hij de brief moet stoppen en dan weet jij in welk vakje je moet zoeken.

Een pakketje versturen – Leuke souvenirs gekocht die niet meer in je backpack passen? Bepaalde reisuitrusting niet meer nodig? Via een postkantoor kun je het in een pakje naar huis sturen. Let er wel op dat je de spullen zo goed mogelijk verpakt. Breekbare spullen in krantenpapier wikkelen (of in dat shirt wat je toch niet gaat dragen tijdens de reis) en een goede kartonnen doos eromheen. Bij de westerse landen zijn de dozen meestal verkrijgbaar op het postkantoor zelf, maar in derde wereldlanden kan dit wel eens moeilijker worden. Als je waardevolle spullen gaat versturen: doe dit niet vanuit 'twijfelachtige' landen. Als de landen bekend staan als corrupt of crimineel, wacht dan tot je in een betrouwbaar land (of grote stad) bent en verstuur het daar. De kosten hangen af van het gewicht en omvang van het pakket en met name de manier waarop je het gaat verzenden. Je kan het doorgaans versturen per zeepost (goedkoop, maar kan enkele maanden duren voor het aankomt), landpost (iets duurder en niet altijd mogelijk, maar sneller dan zeepost), luchtpost (snel en prijzig). Voor de meeste zekerheid en de snelste manier van bezorgen kun je ook gebruik maken van expreskoeriers. Een expreskoerier zorgt ervoor dat je pakketje snel en netjes bezorgd wordt. Voorbeelden van deze postbedrijven: DHL, UPS, Fedex en TNT. Je vindt ze in de meeste grote steden.

Contact per telefoon – Voor direct contact en het horen van een bekende stem blijft bellen toch een fijne manier van communiceren. Je hebt echt contact met het thuisfront en voelt je even heel ver weg en ook weer heel dichtbij. Er zijn verschillende mogelijkheden om naar huis te bellen of je te laten bellen (collect call). Je kunt bellen vanuit het hotel, vanuit een telefooncel, met een telefoonkaart of misschien heb je je eigen mobieltje wel meegenomen? In het artikel "Bellen in het buitenland" zetten we alle mogelijkheden, de kosten en handige tips voor je op een rij. Als je alleen een korte boodschap wilt communiceren dan kun je ook een SMS via je mobiele telefoon sturen.

Internet – Contact onderhouden met het thuisfront was nog nooit zo eenvoudig! De wereld is online. Je kan het zo gek niet bedenken of er staat wel een internetcafé. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer reizigers die een (kleine) laptop meenemen en van WiFi spots (draadloos internet) gebruik maken om te internetten. Een handige en leuke manier om je reisveraringen te delen is het gebruik maken van een reis weblog. Je kunt daarin je reisverhalen, foto's en video's plaatsen en familie en vrienden thuis volgen je zo op de voet. Op ReisMee.nl kun je dit eenvoudig doen, dus maak je reis weblog direct aan. Naast bloggen biedt internet nog veel meer mogelijkheden zoals e-mailen, chatten, bellen of tweeten (kort bericht sturen via Twitter). Welke online applicaties en websites je voor welk doel het beste kunt gebruiken lees je in het artikel "Internet gebruiken tijdens de reis". Je leest daar ook over de kosten en verschillende manieren om toegang tot het internet te krijgen, want die kunnen sterk uiteenlopen!

Voor alle manieren van communicatie geldt wel: ze zijn afhankelijk van de mogelijkheden in het gebied waar je naar toe gaat. Is er een postkantoor? Kun je gebruik maken van internet in een internetcafé? Heeft je mobiele telefoon wel bereik in dat gebied? Met behulp van internet of een reisgids kun je je hier op voorbereiden.

Lees verder: Bellen in het buitenland

© 2024 ReisMee.nl