Reizen en internet zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij het oriënteren, plannen en boeken van de reis is internet ideaal, maar ook tijdens de reis is internet voor de meeste reizigers onmisbaar. Niet zo vreemd, want internet is nou eenmaal hardstikke handig (soms zelfs noodzakelijk) om vliegtickets, ho(s)tels of treinkaartjes te boeken. Of om de route uit te stippelen, contact te onderhouden met het thuisfront, bankzaken te regelen, actuele reisinformatie op te vragen, nieuwe reizigers te ontmoeten, op de hoogte te blijven van het nieuws of simpelweg voor een beetje entertainment. Door de enorme behoefte is internet nagenoeg overal ter wereld beschikbaar en en zijn de gebruikskosten vaak erg laag.
Je hebt natuurlijk natuurgebieden en plekken waar geen mensen wonen, maar er zijn tegenwoordig nog maar weinig plekken ter wereld waar je niet het world wide web op kan. We zetten de mogelijkheden om online te komen voor je op en rij.
Gebruik maken van internetcafés &ndash Dankzij de steeds groeiende aanwezigheid van internetcafés rond de wereld, hoef je tijdens je reis nooit bang te zijn dat je geen internettoegang zult hebben. Vooral de plaatsen die onder backpackers populair zijn struikel je doorgaans over de internetcafés, of cybercafés zoals ze ook wel genoemd worden. Internetcafés kunnen verschillende vormen aannemen. Sommige zijn meer traditionele cafés qua atmosfeer en bieden niet alleen computers maar ook drankjes en snacks. Anderen zijn weinig meer dan een enorme ruimte met honderden moderne computers. Weer andere zijn een klein hokje met een eenzame, stoffige pc aangesloten op een modem in de hoek. In de basis is een internet café gewoon een plek waar je tegen betaling kunt zitten en gebruik maken van een computer met internettoegang.
Meestal betaal je in internetcafés per minuut of per uur. Betalen doe je vooraf (voor een vastgestelde tijd) of soms achteraf (voor het aantal minuten dat je online was). De kosten verschillen per land (in westerse landen betaal je doorgaans meer), maar kunnen ook per bestemming sterk verschillen. Soms betaal je voor een ander internetcafé in dezelfde straat de helft minder! Check dus altijd of er alternatieve cafés zijn waar je terecht kan voor een goedkoper tarief. Soms is goedkoop ook weer duurkoop, want misschien zijn de computers dan veel ouder of is de verbinding langzamer. De snelheid van de internet aansluiting kan in het buitenland wel minder goed zijn dan wat je thuis gewend bent dus soms zul je wel iets meer geduld nodig hebben. Toetsenborden zijn in veel landen ook anders waardoor het typen van een mailtje ook iets langer kan duren.
Naast de internet-toegang bieden internetcafé's meestal ook de mogelijkheid om te printen in kleur of zwart/wit en om cd's of dvd's te branden. Beide tegen een (kleine) vergoeding. Afhankelijk van hoe modern de apparatuur is kun je er ook gebruik maken van een headset en/of webcam (Skypen) en je digitale camera of flashcard reader aansluiten.
Waar vind ik internetcafés? &ndash Veel reisgidsen bevatten informatie over waar je toegang tot internet kunt vinden. Toch kan deze informatie ook verouderd zijn. Misschien zijn er intussen alweer nieuwe betere internetcafés bijgekomen. Vaak volstaat een wandeling door het (toeristische) winkelcentrum. Je komt ze dan vanzelf tegen. Ben je in een meer afgelegen gebied of dorp dan kun je altijd bij de balie van je ho(s)tel vragen. Natuurlijk kun je ook van tevoren al op internet zoeken naar internet cafés op het web. Een paar van goede bronnen: Cybercafes.com, easyInternetcafe.com en cybercaptive.com.
Waar kan ik nog meer online gaan? &ndash In veel gevallen zul je in je ho(s)tel ook terecht kunnen om gebruik te maken van het internet. In een aparte kamer of bij de lobby staan dan één of meerdere pc's. Soms is het gratis, maar meestal moet je er voor betalen en is het bovendien duurder dan de internetcafés. Het kan ook erg druk zijn, omdat veel mensen gebruik willen maken van deze service. Veel luchthavens zijn uitgerust met computer labs, maar de tarieven liggen hier vaak erg hoog. Zie de website van de luchthaven voor meer informatie. Copy centers en print shops hebben soms computerplekken waar je terecht kunt. Lokale bibliotheken (ook die op universiteiten) zijn ook goede plaatsen voor internet toegang - en het is vaak gratis.
Draadloos internet &ndash Draadloos internet (Wi-Fi) is wereldwijd met een grote opmars bezig. Op steeds meer plekken kun je gebruik maken van deze manier om toegang tot internet te krijgen. Soms publiekelijk (in de bibliotheek, op het vliegveld of via een "hot spot" in de stad), maar ook vaak via privé opgezette draadloze netwerken, zoals in ho(s)tels, cafés en eetgelegenheden of op campings. Draadloze netwerken werken met radiosignalen en om er gebruik van te maken heb je een laptop, PDA of mobiele telefoon met een Wi-Fi toegang nodig. Laptops worden tegenwoordig standaard geleverd met een draadloze netwerkkaart. Je kunt draadloos internet ontvangen op elke plek binnen het bereik van het toegangspunt (of "access point"). Het grote voordeel is dat je kunt gaan zitten waar je wilt, zolang je maar het signaal kunt ontvangen. Veel zakenreizigers reizen standaard met een laptop, maar ook backpackers zie je tegenwoordig steeds vaker met een kleine laptop (een zogeheten "netbook") rondlopen. Zo'n netbook is gemaakt voor eenvoudige applicaties zoals internet en tekstverwerking. Bovendien is hij klein, licht en niet duur. Ideaal voor op reis! Zo kun je er namelijk ook goed je reisverhaal op typen en je foto's en video's op zetten. Natuurlijk moet je hem wel meezeulen en is de kans op diefstal aanwezig.
Het vinden van een draadloos netwerk is niet altijd even eenvoudig. Je moet max 10 meter van het access point zitten om het signaal te kunnen ontvangen. Hoe dichter bij het access point je zit, hoe beter het signaal en de snelheid van het internet. Gelukkig hebben hotels vaak meerdere access points. Reisgidsen geven in enkele gevallen informatie over hot-spots en restaurants of hotels die draadloos internet aanbieden. Bij het online boeken van een ho(s)tel vind je deze informatie ook steeds vaker. De (duurdere) hotels bieden het doorgaans standaard aan, maar kunnen hiervoor wel kosten in rekening brengen. Meestal moet je dan eerst naar de lobby om tegen betaling een code te ontvangen, waarmee je onbeperkt of voor een bepaald aantal minuten/uren kunt internetten. In Europa, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland is de kans dat je moet betalen groter. Bijvoorbeeld via een pre-paid Wi-Fi card die je bij je hotel of kiosken kunt kopen. Met de code die erop staat kun je dan inloggen via de draadloze netwerken die aangesloten zijn (vaak landelijk). In andere gevallen (bij vliegvelden komt dit regelmatig voor) moet je eerst een bepaald aantal minuten aanschaffen met je credit card voordat je het internet op kunt. Vaak (vooral in Azië en Zuid-Amerika) kun je echter wel gratis van het draadloze netwerk gebruik maken. Dan kun je bijvoorbeeld vanuit je hotelkamer rustig internetten. Probeer altijd de kamer te bemachtigen die het dichtst bij het access point zit voor het beste ontvangst. In drukke steden is de kans dat je meerdere netwerken vindt op je hotelkamer altijd aanwezig. Zo lang ze niet beveiligd zijn met een wachtwoord kun je hier gewoon gebruik van maken. Misschien gebruik je dan wel het draadloze netwerk van de buren! Bij restaurants adverteren ze vaak met "free wi-fi". Het enige wat je hoeft te doen is even een drankje bestellen en je kan online.
Lees verder: Tijdsverschil en tijdzones
© 2024 ReisMee.nl