ReisMee
Deel je avontuur!

Werken in het buitenland

Sommige reizigers sparen van tevoren voldoende om de hele reis te kunnen bekostigen. Anderen willen (een deel van) het benodigde geld verdienen door onderweg te werken. Dat kan op verschillende manieren. Je kun eerst maanden gaan werken om daarna alleen maar te reizen, of het werken en reizen afwisselen. Wat voor soort reiziger ben jij?

Reizen en werken

Een ideale combinatie – Reizen met werk combineren is een uitstekende manier om een land goed te leren kennen. Je krijgt vaak veel meer contact met de lokale bevolking dan wanneer je dat land als toerist bezoekt. Verwacht echter niet dat je rijk wordt van het werk, want de baantjes die je in het buitenland tegenkomt, betalen daar vaak veel slechter dan hier. Je moet het zien als een ervaring die je ook nog eens een extra zakcentje oplevert. Als je van plan bent om langere tijd in een land te werken, kan het de moeite waard zijn om een lokale bankrekening te openen. Dit is vaak niet moeilijk en je hoeft dan niet steeds om contante uitbetaling te vragen.

Waar wil je heen? – De beslissing om tijdens het reizen wel of niet te gaan werken, hangt ook af van je bestemming. Als je naar Australië of Nieuw-Zeeland gaat zal het relatief gemakkelijk zijn om een baantje te vinden. Maar een veel armer land als Nicaragua is al lang blij als het de eigen bevolking aan het werk kan houden en zit dus waarschijnlijk niet zo erg te wachten op rijke westerlingen die de baantjes in komen pikken. Je kunt je ook afvragen of dat wel eerlijk is.

Beslis op tijd – Het is goed om voor je vertrekt de beslissing te nemen om al dan niet te gaan werken. Voor veel landen heb je een speciaal visum nodig als je er geld wilt verdienen en soms moet je aan bepaalde eisen voldoen voordat je als werkzoekende de grens over mag. Een werkvergunning krijg je dus niet zomaar. In Australië en Nieuw-Zeeland hebben Nederlanders het vrij gemakkelijk. Je kunt bij de ambassade eenvoudigweg een Working Holiday Visa aanschaffen (neem wel pasfoto's, bankgegevens en je portemonnee mee). Hiermee kun je een jaar lang werken in deze landen. Check vooraf wel even de voorwaarden en houd er rekening mee dat je dit visum maar één keer in je leven kunt aanvragen.

Werken in Amerika – In de Verenigde Staten is het al een stuk lastiger. Je hebt er een zogeheten Green Card nodig om aan de slag te mogen. Dit is een semi-permanente verblijfs- en werkvergunning. Aangezien er talloze mensen in de VS willen werken, wordt deze maar mondjesmaat verstrekt. Je zult moeten aantonen dat jouw arbeid een bijdrage levert aan de Amerikaanse maatschappij. Je moet jezelf daarom onderscheiden. Als sinaasappelplukker kun je het hier dus wel vergeten. Deze strenge regels gelden overigens niet als je bijvoorbeeld tijdens een zomerkamp werkt tegen kost en inwoning.

Werkvergunning omzeilen – Werken tegen kost en inwoning is sowieso overal ter wereld een goede manier om een werkvergunning te omzeilen. Je kunt dan langer in een land blijven en bovendien bouw je soms een innige band op met de familie of personen waarvoor je werkt. Dit soort baantjes vind je op de prikborden in hostels, maar vooral ook door te praten met medereizigers of locals.

Werkreis – Mocht je van plan zijn om een echte werkreis te gaan maken (je wilt meer werken dan reizen), dan kun je overwegen om je aan te sluiten bij de WWOOF. Dit is een organisatie die voor je regelt dat je op een boerderij kunt werken. Vooraf worden duidelijke afspraken gemaakt over het werk wat je doet en de uren die je maakt. Ten slotte kun je er natuurlijk ook voor kiezen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Er zijn diverse organisaties die je graag bij één van hun projecten indelen. Je verdient hier niets mee (sterker nog: vaak moet je er voor betalen), maar het levert je wel een onvergetelijke ervaring op en vaak sluit je vriendschappen voor het leven. Meer informatie over vrijwilligerswerk vind je op deze pagina.

Lees verder: Vrijwilligerswerk in het buitenland

© 2024 ReisMee.nl