ReisMee
Deel je avontuur!

Studeren in het buitenland

Steeds meer studenten kiezen er voor om een studie in het buitenland te volgen. Het is een goede manier om de kennis binnen een bepaald vakgebied te vergroten en tegelijkertijd een geweldige buitenlandse ervaring te hebben. Ben je zelf ook van plan om in het buitenland te studeren? Dan zul je er al snel achter gekomen zijn dat er gigantisch veel mogelijkheden zijn.

Master of bachelor?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: Wil je een volledige buitenlandse studie volgen (master of bachelor) of een deel van je studie in het buitenland volgen. Als je een gedeelte van je studie in het buitenland wil doen kan dit via een uitwisselingsprogramma of een cursus.

Als je weet welke studievorm voor jou geschikt is moet je bepalen welke studies daarvoor in aanmerking komen en hoe lang je weg wilt blijven. Je gaat natuurlijk ook uitzoeken in welk land je graag wil en kan studeren. Er zijn daarnaast een aantal zaken waar je rekening mee moet houden: Is het onderwijssysteem geschikt? Wat zijn de toelatingseisen? Worden de studiepunten wel erkend in Nederland? Als je je internationale studie via je eigen opleiding regelt zul je daarbij wel geholpen worden. Is dat niet het geval, dan zijn er ook organisaties die je hierbij kunnen helpen. Ze zijn gespecialiseerd in het regelen van buitenlandse studies.

Waarom studeren in het buitenland?

Een studie in het buitenland volgen is in de eerste plaats een goede manier om je academische kennis te verrijken. Je krijgt nieuwe inzichten en maakt kennis met nieuwe leermethoden. Zowel op professioneel als op persoonlijk vlak zul je enorm groeien. Het maakt niet uit welke studie je volgt, studeren in het buiteland is een ervaring voor het leven! Het is goed voor je talenkennis, je leert jezelf staande houden in een ander land en je doet veel leuke internationale contacten op.

Bij een aantal opleidingen is het doen van een deel van de studie in het buitenland verplicht of wordt sterk aangeraden. Volg je bijvoorbeeld een taalstudie Spaans, Chinees of Russisch? Dan is een verblijf in het buitenland bijna noodzakelijk. Maar ook voor studies als Geneeskunde, Biologie, Geschiedenis en Politicologie wordt buitenlandervaring geadviseerd.

Een verblijf in het buitenland kan ook je carrièrekansen vergroten. Het geeft toekomstige potentiële werkgevers aan dat je een uitdaging niet uit de weg gaat. Tijdens je verblijf in het buitenland ontwikkel je je aanpassingsvermogen, je talenkennis, flexibiliteit en je communicatievaardigheden. Eigenschappen waar de hedendaagse werkgever veel waarde aan hecht.

Studenten die in het buitenland gestudeerd hebben komen bijna allemaal enthousiast en met meer zelfvertrouwen terug in Nederland. Het komt ook regelmatig voor dat studenten voor een tweede keer naar het buiteland vertrekken voor een vervolgstudie, stage, PhD, afstudeeropdracht, onderzoek of om te werken.

Hoe regel ik een buitenlandse studie?

Voor het organiseren van je studie in het buitenland zijn verschillende mogelijkheden. Je regelt het via je opleiding, je regelt het via een bemiddelingsorganisatie of je regelt het zelf.

Het makkelijkste is om via een uitwisselingsprogramma je verblijf in het buitenland te regelen. In dat geval heeft je opleiding afgespraken gemaakt met een buitenlandse universiteit om studenten uit te wisselen voor een bepaalde periode. Deze periode kan variëren van drie maanden tot één jaar.

In enkele gevallen kan de opleiding bepaalde universiteiten aanbevelen of zelfs specifieke studieplaatsen bij een partneruniversieteit in het buitenland aanbieden. Dan ben je er zeker van dat de kwaliteit en het niveau van het onderwijs goed is. Je studiepunten zul je dan ook makkelijker mee kunnen laten tellen voor je studie in Nederland. Controleer dit van tevoren goed dan hoeft je studie in het buitenland ook weinig tot geen studievertraging op te leveren. Een ander voordeel is dat je doorgaans geen collegegeld hoeft te betalen als je via een uitwisslingsprogramma bij een partneruniversiteit gaat studeren. Vaak wordt er ook een kamer voor je geregeld bij een campus of studentenverblijf.

Indien je een volledige studie in het buitenland wil gaan volgen dan zul je dit waarschijnlijk zelf regelen. Belangrijk om te weten is of je met je Nederlandse middelbare schoolopleiding wordt toegelaten tot de buitenlandse onderwijsinstelling van je keuze. Met een vwo-diploma word je in de meeste landen toegelaten tot het hoger onderwijs. Met een havo- en mbo-diploma kan dat per land en per opleiding verschillen.

Als je een voltijdse hbo of universitaire studie gaat volgen in het buitenland heb je recht op studiefinanciering. Deze studie moet wel van dezelfde kwaliteit zijn als de vergelijkbare opleiding in Nederland.

Natuurlijk komen er qua voorbereiding van een buitenlandse studie ook heel wat praktische zaken op je af zoals huisvesting, geldzaken en verzekeringen. Neem hiervoor voldoende tijd (een jaar wordt aangeraden) zodat je alles goed kunt regelen!

Handige links

EF Education First - Studeren in het buitenland met een EF taalcursus
Studiefinanciering - lees over studiefinanciering in het buitenland
Wilweg - Studie in het buitenland
Gradschools - Masters en PhD's te doorzoeken op onderwerp binnen de US of over de hele wereld
Study Abroad - Informatie over studeren in het buitenland

Lees verder: Spaans leren

© 2024 ReisMee.nl