ReisMee
Deel je avontuur!

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Wil je graag naar het buitenland, maar ook je steentje bijdragen aan een betere wereld? Dan moet je zeker overwegen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Je kunt kiezen uit letterlijk honderden projecten in tientallen landen. Of je nu graag fysiek werk wilt doen of bijvoorbeeld Engelse les kunt geven, er is altijd wel ergens een plekje voor je.

Werken als internationaal vrijwilliger

Wat wil of kun je doen? – Wat je precies gaat doen, hangt ook af van de hoeveel tijd die je hebt. Je kunt al vrijwilligerswerk doen als je twee weken over hebt, maar de meeste projecten duren een paar maanden tot een jaar. Veel projecten waarvoor je je zonder noemenswaardige werkervaring kunt inschrijven, vragen een eigen bijdrage van je. Die kan variëren van een tientje per dag tot een veelvoud daarvan. In principe betaal je alle kosten zelf: je verblijf, je maaltijden, vervoer. Natuurlijk moet je ook de vliegreis zelf regelen. Soms wordt daarnaast een bijdrage gevraagd om het project waar je aan werkt te financieren.

Betalen om te werken? – Het lijkt misschien gek om te betalen voor vrijwilligerswerk, maar bedenk je goed dat de landen waar je terecht komt erg arm zijn. Als zij moeten opdraaien voor jouw verblijf, kost je meer dan je (werk) oplevert. Je moet vrijwilligerswerk daarom zien als een investering in jezelf. Je doet een unieke ervaring op, krijgt een voldaan gevoel en bekijkt de wereld na afloop met heel andere ogen.

Vrijwilligerswerk tegen kost en inwoning – Bij sommige projecten is het wel mogelijk om kost en inwoning vergoed te krijgen. Het gaat dan om werk bij wat zakelijkere instanties zoals bijvoorbeeld een taleninstituut of reisorganisatie. Ook is het in sommige gevallen mogelijk om subsidie te krijgen voor je reis.

Projectsoorten – Als je vrijwilligerswerk gaat doen, kun je, afhankelijk van je bestemming, vaak kiezen uit drie soorten projecten: Natuur- en wildlifeprojecten, sociaal-culturele projecten en het geven van Engelse les. Je kunt je aanmelden via verschillende bedrijven, zoals Joho (www.johofoundation.org). Let op dat je je op tijd aanmeldt, want er zit vaak zeker drie maanden tussen je aanmelding en het moment dat je werkelijk terecht kunt. Voor sommige projecten wordt bovendien maar een paar keer per jaar de noodzakelijke introductie gehouden. Daarnaast kun je op bepaalde plekken niet in ieder seizoen vrijwilligerswerk doen. Houd er verder rekening mee dat je vaak een visum nodig hebt voor je reis. Als je langer dan drie maanden blijft zelfs een speciaal werkvisum. Dit kun je navragen bij de organisatie waarvoor je gaat werken.

Transport naar de bestemming – Voor vrijwel ieder project geldt dat je zelf voor vervoer moet zorgen. Soms is het wel mogelijk om van het dichtstbijzijnde vliegveld opgehaald te worden. In het algemeen geldt dat hoe meer je voor je verblijf betaalt, hoe beter dit soort dingen geregeld zijn. Zo kun je bij een aantal organisaties samen met andere vrijwilligers naar het project reizen, waardoor je direct mensen leert kennen en je niet je in je eentje in the middle of nowhere terecht komt. Vaak is het mogelijk om voor je aan het werk gaat een taalcursus te volgen. Zorg dat je vooraf zwart-op-wit hebt wat er bij je reis is inbegrepen.

Alleen werken of... – Natuurlijk ben je niet alleen maar aan het werk, je hebt ook veel vrije tijd. Hoe je die in kunt vullen hangt wederom af van je bestemming en het soort project waar je aan werkt. Als je de enige vrijwilliger bent, zul je jezelf grotendeels alleen moeten vermaken. Er is is meestal wel een projectmanager die wat activiteiten voor je kan organiseren, maar die staat niet 24 uur per dag voor je klaar. Als je met een grote groep vrijwilligers bent, is het uiteraard veel gemakkelijker om uitstapjes en dergelijke te regelen.

Overnachten – Vaak zul je tijdens je reis in zeer eenvoudige accommodaties verblijven. Als je midden in de natuur werkt, slaap je meestal in tentjes of bamboehutten. Werk je in de stad, dan kun je vaak terecht bij een gastgezin of slaap je in een hostel. Soms is er ook een 'eigen' accommodatie bij het project in de vorm van bijvoorbeeld een slaapzaal. Natuurlijk heb je zelf inspraak in waar je verblijft. Wil je het liefst de hele dag met het project bezig zijn of ook de mogelijkheid hebben om je terug te trekken?

Handige links

Doingoood - Vrijwilligerswerk in Afrika

Lees verder: Stage in het buitenland

Reisloket

Actueel

Is jouw reis weblog nog vrij?

© 2024 ReisMee.nl