Veel mensen vinden het leuk om tijdens hun reis foto's te maken. Voor het thuisfront, voor hun eigen archief of om ze later op posterformaat af te drukken en aan de muur te hangen. Welke camera je het beste mee kunt nemen, hangt heel erg af van wat je met de foto's wilt doen. Als je ze alleen naar familie en vrienden wilt mailen of van plan bent ze op je reisblog te gebruiken, voldoet een simpele point-and-shoot prima. Wil je je artistiek uitleven en grote prints maken, dan is een digitale spiegelreflex (DSLR) erg aan te raden.
Wegwerpcamera – Als je echt alleen wat simpele kiekjes wilt maken voor in een fotoboek, dan kun je overwegen om een een analoog wegwerpcameraatje te kopen. Die zijn goedkoop, maar hebben veel nadelen. Je kunt de foto's niet mailen zonder ze in te scannen, de kwaliteit laat sterk te wensen over en als het ingebouwde rolletje vol is, heb je er niets meer aan.
Prijs/kwaliteit – Digitale toestellen zijn tegenwoordig van prima kwaliteit en de prijzen zijn scherp gedaald. Voor 100 euro heb je al een simpele point-and-shoot camera met voldoende megapixels (6 a 8) om printjes tot 20 bij 30 centimeter te maken. Staar je overigens niet blind op het aantal megapixels van een camera. Meer megapixels betekent vaak ook meer 'ruis' in een foto. Sommige camera's met 5 megapixels leveren beduidend betere resultaten dan camera's met 10 megapixels.
Digitale compactcamera – Hoewel je van de camera's in het lage segment geen wonderen moet verwachten, zullen de foto's er altijd beter uit zien dan met een analoge wegwerpcamera. Deze toestelletjes zijn bovendien vaak erg klein en passen gemakkelijk in je zak. Wel is de optische zoom van deze goedkope camera's vaak beperkt (3 a 4x), waardoor je je onderwerp niet veel dichterbij kunt halen. Soms adverteren fabrikanten ook met digitale zoom, maar dat is een marketingtruc. Digitale zoom is niets anders dan het 'opblazen' van een foto, waardoor de kwaliteit sterk achteruit gaat.
Met een goedkope point-and-shoot kun je vaak alleen maar klikken. De instellingen worden automatisch door de camera bepaald. Wil je zelf zaken als sluitertijd, ISO-waarde en diafragma instellen, dan kom je in het wat hogere segment terecht. Dat maakt het ook gemakkelijker om foto's in donkere omstandigheden te maken (mits je een statief hebt of een heel vaste hand).
Camera's met 'manuele instellingen' kun je overigens ook op automatisch zetten als je even geen zin hebt om te experimenteren. Vaak is de beeldkwaliteit van dit soort toestellen beter dan die van hun goedkopere broertjes en ligt ook het aantal megapixels hoger. Daarnaast neemt het zoombereik in dit segment toe. Er zijn al camera's met 18x optische zoom. Bedenk je echter wel dat deze toestellen aanmerkelijk groter en zwaarder zijn dan camera's met minder zoom. Je stopt ze dus minder makkelijk in je zak tijdens het reizen.
Spiegelreflex camera – Wil je het onderste uit de kan qua instellingen en optische kwaliteit? Dan is een digitale spiegelreflex de enige optie. Deze camera's produceren superieure foto's en geven je alle ruimte om creatief te zijn. Er kleven echter ook nadelen aan. DSLR's zijn in aanschaf duurder dan compactcamera's en bovendien moet je er apart één of meerdere lenzen bij kopen. Deze lenzen bepalen de uiteindelijke kwaliteit van je foto en het zoombereik dat je hebt. Een voordeel hiervan is wel dat je later altijd een andere lens kunt kopen om de kwaliteit van je kiekjes te verbeteren of je zoombereik te vergroten.
Het belangrijkste nadeel van DSLR's op reis is echter dat ze behoorlijk zwaar zijn. Een hele dag rondlopen met een spiegelreflex om je nek vinden sommige mensen geen pretje. Overigens zijn er wel speciale rugzakken te koop waar je je DLSR, accessoires en lenzen in kunt bewaren. Vaak hebben deze rugzakken ook een compartiment voor een reisgids, flesje water, iets te eten etc. En als je van plan bent om grote prints te maken van je foto's, betalen zowel de investering als de moeite van het meezeulen zich dubbel en dwars uit.
Veel keus – Weet je ongeveer wat voor soort camera je wilt hebben? En wat je budget is? Dan ben je er nog niet, want er zijn letterlijk honderden modellen op de markt. Op websites als www.dpreview.com vind je gedetailleerde recensies (met voorbeeldfoto's) van vrijwel alle toestellen. Ga ook altijd zelf in de winkel kijken voor je een camera koopt. Voel hoe het toestel in je hand ligt en of de bouwkwaliteit goed is. Veel plezier met het fotograferen!
Lees verder: Goede reisfoto's maken
© 2024 ReisMee.nl