ReisMee
Deel je avontuur!

Gezond verstand

Zoals bij veel dingen, is gezond verstand het belangrijkste als je op reis gaat. Vertrouw op je eigen gevoel. Dat begint al bij het uitzoeken van een bestemming. Reisadviezen (zie nederlandwereldwijd.nl) zijn er niet voor niets, maar als je de risico's goed hebt afgewogen, hoeft een negatief advies geen doorslaggevende reden zijn om niet te gaan. Ook in Nederland kun je beroofd worden of een ongeluk krijgen. Bedenk je wel dat de ene bestemming de andere niet is. Je gezond verstand vertelt je waarschijnlijk om momenteel niet naar Afghanistan te reizen. En als er net een burgeroorlog woedt in het land van je dromen, zou een reis op dat moment weleens een nachtmerrie kunnen blijken.

Vertrouw op je instinct – Ook onderweg is instinct het toverwoord. Als je dat volgt, zul je niet snel in de problemen komen. Doe dus geen dingen waar je niet achter staat. Koop en gebruik geen drugs in het buitenland en laat je niet in met prostituees. Mijd rare steegjes, achterstandswijken en personen die je voor een zacht prijsje dingen willen verkopen. Het gezegde luidt: if it sounds too good to be true, it probably is en daar is geen woord van gelogen.

Wees zelfverzekerd – Ook buiten slapen is in veel (zeker achtergestelde) landen niet aan te raden. Dan vraag je er om om beroofd te worden. Als je 's avonds de straat op gaat, neem dan niet al je geld en papieren mee. Mocht je in dat geval toch beroofd worden, dan blijft de schade beperkt. Kom je op een plek die je niet aanstaat? Ga dan gewoon weg. Loop altijd vastberaden en zelfverzekerd, ook als je niet (precies) weet waar je heen gaat. Twijfel is voor zakkenrollers hét teken om toe te slaan.

Blijf alert – Contact met de lokale bevolking is één van de leukste aspecten van reizen. Dat moet je zeker niet door achterdocht laten verpesten, maar toch is het goed om op je hoede te zijn. Negen van de tien mensen hebben waarschijnlijk goede bedoelingen, maar als je pech hebt tref je net die ene met andere plannen. In veel landen werken zakenrollers in tweetallen. De één loopt tegen je aan of morst zijn drankje en terwijl hij zich met veel gebaar verontschuldigt, word je door zijn handlanger gerold.

Neem ook niet zomaar snoep of drankjes van onbekenden aan. Je zult de eerste niet zijn die door drugs in het aangebodene bedwelmd raakt en de volgende ochtend zonder kleding en bezittingen wakker wordt. Maar je moet natuurlijk niet paranoïde worden. Als iemand je een snoepje aanbiedt uit een zak waaruit hij zelf ook eet, kan er natuurlijk weinig gebeuren. Zoals gezegd: het is een kwestie van gezond verstand.

Respecteer de lokale bevolking – Je kunt zelf ook veel narigheid voorkomen door respect te tonen voor de locals. Dat is vooral belangrijk als je een fervent fotograaf bent. Als je mensen wilt fotograferen, vraag dan altijd eerst hun toestemming. Sommige mensen zijn daar niet van gediend, zeker niet als ze zich op voor hen heilige plekken bevinden. Ook militairen en militaire objecten mag je vaak niet zomaar vastleggen. Natuurlijk kleed je je gepast als je heilige plaatsen bezoekt.

Naar de politie – Als je toch bestolen wordt, moet je naar de politie. Daarvoor heb je wel wat geduld nodig, want vaak word je van het kastje naar de muur gestuurd. Hoe gelatener je die situatie ondergaat, hoe groter de kans dat je uiteindelijk goed geholpen wordt. Klagen, zeker op luide toon, helpt niet en je jaagt er de ambtenaren van dienst alleen maar mee tegen je in het harnas.

Corruptie – Omdat armoede en corruptie in veel populaire backpack-landen aan de orde van de dag zijn, doen sommige ambtenaren en militairen mee aan het bestelen van toeristen. Niet letterlijk, maar door je te laten betalen om bijvoorbeeld de grens over te mogen. Als het om een klein bedrag gaat, is het meestal het eenvoudigst om gewoon te betalen en je te bedenken dat de afperser het financieel waarschijnlijk een stuk zwaarder heeft dan jij. Als het om een groot bedrag gaat, kun je de naam van de betreffende persoon noteren en bij de politie een klacht indienen. Met een beetje geluk (en, opnieuw, geduld) kom je er dan mischien onder uit.

Lees verder: Vrouwen op reis

© 2024 ReisMee.nl