Ben je aan vakantie toe? Wacht maar tot je begint met zoeken door de honderden boekingsites, tour operators en vergelijkingssites naar de meest voordelige vliegtickets..dan ben je er pas echt klaar voor!
Goedkope vliegtickets vinden is helaas vaak geen one-stop-shop. Zoals met vele aankopen zul je moeten shoppen en de prijzen vergelijken. Om de beste deal te krijgen moet je verschillende sites bezoeken, verschillende data proberen en wachten op het juiste moment om de tickets aan te schaffen. Maar als je er een beetje tijd in stopt en flexibel bent dan kun stukken voordeliger vliegen. Wil je weten hoe? We zetten de tips voor je op een rij.
Vroeg boeken – Vooral tijdens de drukke perioden kan het je veel geld kosten als je lang wacht met het plaatsen van een reservering. Airline ticket prijzen stijgen doorgaans 21 dagen, 14 dagen, 7 dagen en 3 dagen voor de vertrekdatum, dus probeer zeker op tijd te boeken! En als je internationaal reist, zul je nog eerder willen boeken - drie tot zes maanden van tevoren - voor de beste deals. Echter, soms kun je geluk hebben als je wacht, dat brengt ons bij:
Last-minute – Dikwijls kun je last-minute tickets kopen vlak voor de vertrekdatum van een vlucht. De luchtvaartmaatschappijen hebben nagelaten hun vliegtuigen te vullen waardoor de stoelen voor een dumpprijs aangeboden worden. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden wekelijkse nieuwsbrieven met daarin hun beste last-minute aanbiedingen. Je vindt ze ook op hun website of op gespecialiseerde sites zoals CheapTickets.com. Als je de spanning aankan en als je flexibel met je route bent kun je fantastische aanbiedingen krijgen voor zeer aantrekkelijke reisbestemmingen.
Vergelijk prijzen – Het maakt niet uit hoe geweldig een aanbieding lijkt, boek nooit de eerste prijs die je ziet. Begin je zoekopdracht door het controleren van een paar van de grote online reisaanbieders, zoals KLM.nl, aggregator sites zoals Ebookers.nl of tussenpersonen zoals Vliegtarieven.nl. Dit geeft je een eerste idee van welke maatschappij jouw specifieke route vliegt, wat de gangbare prijzen zijn en welke beperkingen van toepassing kunnen zijn. Gewapend met deze informatie kun je direct naar de desbetreffende luchtvaartmaatschappij-website gaan om te kijken of dezelfde vluchten daar goedkoper aangeboden worden. Sommige luchtvaartmaatschappijen garanderen de laagste prijs op hun websites. Terwijl je daar bent, let dan ook op of de luchtvaartmaatschappij speciale aanbiedingen of promoties naar je bestemming heeft.
Als je niets ziet in de gewenste prijsklasse wees dan niet bang, heb een beetje geduld en hou de tarieven in de gaten. De meeste grote boekingsites hebben een boeking alarmfunctie. Je laat je e-mail adres achter en je krijgt dan automatisch een e-mail als het tarief daalt tot een prijs die je bereid bent te betalen.
Weet wanneer je moet toeslaan – Het moeilijkste deel van het boeken van een vlucht is te weten wanneer je moet stoppen met het bijhouden van tarieven en tot definitieve aankoop moet overgaan. Bing Travel kan je helpen bij dit besluit. Daar vind je voorspellingen van de tarieven voor de meeste grote steden. Vul je reisschema in en je wordt geadviseerd om te wachten of nu de tickets aan te schaffen. Een andere handige site is Kayak.com, die de geschiedenis van tarieven voor binnenlandse en internationale vluchten toont. Zo kun je zien of je tarief omhoog of omlaag gaat.
Tot slot, houd in gedachten dat de meeste luchtvaartmaatschappijen hun nieuwe tarieven en aanbiedingen op dinsdag en woensdag bekend maken. Dus als je besluit te kopen op een maandag, kan het zijn dat je op dinsdag spijt hebt omdat de prijzen zijn gedaald.
Wees flexibel – Woont je dicht bij meerdere luchthavens? Check dan ook de prijzen van deze luchthavens. Vooral bij verre internationale vluchten kan het vertrekken vanuit Londen of Düsseldorf u veel geld besparen. Veel online vluchtsystemen zullen je vragen of je bereid bent te vertrekken van of aankomen in meer dan één stad. Ja! Experimenteer ook met verschillende data. Het verschuiven van je reisschema met een week of zelfs een paar dagen kan een significant verschil in prijs opleveren! De beste deals vind je doorgaans op dinsdag, woensdag en zaterdag.
Vergeet de low budget airlines niet – Zoals hun naam doet vermoeden, kunnen low budget vliegmaatschappijen (of "low cost airlines") je voor een aantrekkelijke prijs vervoeren . Voorbeelden zijn EasyJet, Transavia, Airberlin, Ryanair en Thomas Cook Airlines. Ze vliegen alleen op populaire bestemmingen en zijn niet altijd gemakkelijk te vinden. Gelukkig voor de consument worden deze luchtvaartmaatschappijen wel steeds vaker bij de aggregators en boekingssites meegenomen. Kijk voor vluchten binnen Europa bijvoorbeeld eens op Lowcostairlines.nl. Voor internationale vluchten kun je kijken op Kayak.com.
Vraag geld terug als de prijs gezakt is – Als de tarieven naar beneden gaan nadat je je ticket hebt gekocht, vraag dan om een restitutie! Het lukt niet altijd, het beleid verschilt per luchtvaartmaatschappij en velen hebben het in de kleine letters staan, maar het kan geen kwaad om te vragen!
Overweeg een Air Pass – Ter bevordering van het toerisme in hun land bieden vele nationale luchtvaartmaatschappijen airpassen tegen verlaagde tarieven. Met een airpass kun je voordelig meerdere vluchten binnen een land of regio maken. Als je van plan bent om uitgebreid te reizen dan kan een airpass een stuk voordeliger uitpakken dan de tickets los aan te schaffen.
LAN biedt airpassen in Zuid-Amerika, Qantas heeft de Aussie Airpass voor reizen in Australië, terwijl Cathay Pacific een vergelijkbaar product voor vluchten in heel Azië biedt. Als je een wereldreis gaat maken dan kun je zelfs een rond-de-wereld ticket boeken.
Goedkoop is niet altijd goed – Als je een superaanbieding hebt gevonden let dan ook op de vluchttijden en kleine letters. Als je twee keer moet overstappen kom je missschien wel zo gebroken aan dat je de eerste dag als verloren kan beschouwen. En lange wachttijden op dure vliegvelden kosten ook geld! Hou er ook rekening mee dat als je een hele late aankomsttijd hebt, het regelen van openbaar vervoer en een betaalbare overnachting niet eenvoudig zijn. Een goede onboard service en fijne vlucht zijn ook wat waard.
Lees verder: Wat kost een wereldreis?
© 2024 ReisMee.nl