ReisMee
Deel je avontuur!

Wat kost een wereldreis?

Als je van plan bent een wereldreis te maken dan is de brandende vraag: wat kost een wereldreis? Een vraag die moeilijk te beantwoorden is, want dat hangt helemaal af van wat je precies wilt doen, waar je heengaat, voor hoe lang en vooral met welk comfortlevel je gaat reizen. Het ene land is veel duurder dan het andere en overnachten in een jeugdherberg is niet zo duur als in hotels. Om de kosten voor je eigen wereldreis in te schatten is het handig om de kosten op te splitsen in "kosten voorafgaand aan de reis" en "kosten tijdens de reis".

Kosten voorafgaand aan de reis

Voor de kosten voorafgaand aan de reis is geen hapklaar budget te noemen. Dit hangt af van waar je naar toe gaat en of je nog zaken moet aanschaffen. Te denken valt aan een backpack, tent, reiskleding, reisgidsen, etc. Misschien moet je ook vaccinaties hebben? Het is verstandig om alle kosten vooraf op een rijtje te zetten. Je zult dan zien dat dit al snel een behoorlijke hap uit je budget neemt. De kans is groot dat je ook al de vliegtickets voor de eerste vlucht zult aanschaffen. Of zelfs alle vluchten door een zogemaamd "rond-de-wereld ticket" te boeken.

Kosten tijdens de reis

Voor de kosten tijdens de reis zullen we twee situaties schetsen. Eén voor een budgetreiziger (backpacker) en één voor de reiziger die iets meer te besteden heeft (flashpacker).

10 tot 25 euro per dag – Je probeert goedkoop te reizen en let op je budget. Overnachten in de duurdere landen en steden doe je in dorms (slaapzalen) , maar in Azië kun je in de goedkopere hostels ook af en toe een kamer met eigen toilet nemen. In Afrika en Latijns-Amerika probeer je te kamperen of heel goedkoop te slapen. Je kookt geregeld zelf en soms kun je eten bij een restaurant, maar dan wel zo goedkoop mogelijk. Leuke dingen doen zoals jungle tours, een duikcursus, raften, avondjes uit, etc. doe je niet te vaak, maar zo nu en dan.

25 tot 50 euro per dag – Je overnacht in een eigen kamer in een ho(s)tel en gaat geregeld lekker eten met een biertje. Af en toe ook lekker genieten van een resort aan het strand of het doen van leuke uitstapjes, een duikcursus of een meerdaagse tocht door de woestijn. Je hoeft niet moeilijk te doen over die paar pesos extra voor een ritje met de taxi en neemt af en toe ook de de bus met airco of comfortabele sneltrein voor het afleggen van een lang traject.

De kosten zijn per persoon en gebaseerd op een zelfstandige reis (zelf onderdak en vervoer regelen) voor twee personen. Onder deze kosten vallen: accommodatie, eten & drinken, vervoer en uitstapjes.

Dit zijn bovendien gemiddelde kosten. Bij goedkope landen zul je wat minder kwijt zijn en bij een bezoek aan dure landen als Nieuw-Zeeland, Australië, de VS, Canada en Japan zal het dagbudget weer hoger liggen. Als je tijdens je reis gaat werken voor geld of kost en inwoning dan moet je daarmee in je budget natuurlijk rekening houden.

Als je weet hoeveel je nodig hebt voor je wereldreis, dan kun je gaan sparen! Een handig artikel hierbij is ook "Tips om geld te (be)sparen".

Lees verder: Geldzaken in het buitenland

Reisloket

Actueel

Is jouw reis weblog nog vrij?

© 2024 ReisMee.nl